Gulasz drobiowy z kaszą jęczmienną i warzywami - [przepis na doskonały obiad jednogarnkowy]

2021-03-29
Dorota Berezowska
Gulasz drobiowy z kaszą
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Gulasz drobiowy z kaszą jęczmienną i warzywami jest potrawą obiadową bardzo delikatną w smaku i łatwą do przygotowania. Właściwie dusi się sam, tylko od czasu do czasu trzeba go przemieszać i przypilnować, żeby się nie przypalił. Gulasz na pewno będzie smakował dzieciom.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa drobiowego gulaszowego (np. z indyka lub kurczaka)
  • 250 g kaszy jęczmiennej sypkiej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/2 główki brokuła (może być z mrożonki)
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 listki laurowe
  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 grzybki suszone
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej lub ostrej w zal. od upodobań)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obierz i pokrój. Wrzuć do rozgrzanego rondla z olejem, podsmaż chwilę i dodaj mięso. Mieszaj od czasu do czasu, tak, aby mięso zrumieniło się lekko ze wszystkich stron.
  • W tym czasie przygotuj bulion (zagrzej go, lub zrób z kostki).
  • Kaszę opłucz na sitku, wrzuć do rondla, wymieszaj razem z cebulą i mięsem i chwilę podsmażaj na niewielkim ogniu. Każde ziarenko kaszy powinno się skrzyć.
  • Obierz i pokrój marchew i pietruszkę, opłucz brokuła i podziel go na cząstki. Dodaj warzywa do rondla. Wymieszaj wszystko, chwilę podsmaż na oleju, po czym zalej całość bulionem (zostaw pół szklanki). Dodaj grzybki suszone, listki laurowe i pozostałe przyprawy.
  • Duś pod przykryciem przez ok. 30-45 min w zależności od grubości kaszy. Kasza ma zmięknąć ale nie rozgotować się. Jeśli bulion za szybko się wygotuje dodaj go więcej (lub dolej gorącej wody) Polecam sprawdzenie czasu gotowania na opakowaniu.
Dorota Berezowska