Gulasz drobiowy z kaszą jęczmienną i warzywami - [przepis na doskonały obiad jednogarnkowy]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Gulasz drobiowy z kaszą jęczmienną i warzywami jest potrawą obiadową bardzo delikatną w smaku i łatwą do przygotowania. Właściwie dusi się sam, tylko od czasu do czasu trzeba go przemieszać i przypilnować, żeby się nie przypalił. Gulasz na pewno będzie smakował dzieciom.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa drobiowego gulaszowego (np. z indyka lub kurczaka)
- 250 g kaszy jęczmiennej sypkiej
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1/2 główki brokuła (może być z mrożonki)
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 listki laurowe
- 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 grzybki suszone
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej lub ostrej w zal. od upodobań)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój. Wrzuć do rozgrzanego rondla z olejem, podsmaż chwilę i dodaj mięso. Mieszaj od czasu do czasu, tak, aby mięso zrumieniło się lekko ze wszystkich stron.
- W tym czasie przygotuj bulion (zagrzej go, lub zrób z kostki).
- Kaszę opłucz na sitku, wrzuć do rondla, wymieszaj razem z cebulą i mięsem i chwilę podsmażaj na niewielkim ogniu. Każde ziarenko kaszy powinno się skrzyć.
- Obierz i pokrój marchew i pietruszkę, opłucz brokuła i podziel go na cząstki. Dodaj warzywa do rondla. Wymieszaj wszystko, chwilę podsmaż na oleju, po czym zalej całość bulionem (zostaw pół szklanki). Dodaj grzybki suszone, listki laurowe i pozostałe przyprawy.
- Duś pod przykryciem przez ok. 30-45 min w zależności od grubości kaszy. Kasza ma zmięknąć ale nie rozgotować się. Jeśli bulion za szybko się wygotuje dodaj go więcej (lub dolej gorącej wody) Polecam sprawdzenie czasu gotowania na opakowaniu.