Chłopski garnek: przepis na tani obiad dla rodziny

Chłopski garnek: przepis na tani obiad dla rodziny
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Chłopski garnek to rodzaj gulaszu z ziemniaków, słodkiej kapusty, cebuli z obowiązkowym dodatkiem kiełbasy i boczku. Oto łatwy przepis na tani obiad dla rodziny, który można dowolnie modyfikować. Można w nim wykorzystać okrawki gotowanej szynki, różne resztki parzonych i wędzonych kiełbas. Nie nadają się jedynie wędliny długo dojrzewające, ponieważ pod wpływem temperatury będą suche i twarde. W wersji wegańskiej wykorzystajcie po prostu wędzoną paprykę, aby uzyskać posmak wędzonki. Chłopski garnek to tradycyjny comfort food dla każdego. Po prostu pycha! 

Zobacz GALERIĘ: Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g białej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 2 duże cebule 
  • 2-4 kiełbasy śląskie
  • 200 g wędzonego boczku
  • olej do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • po 1 łyżeczce słodkiej papryki, tymianku, cząbru i majeranku
  • 1 łyżeczka mieszanki ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kminku 
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki pokroić w kostkę, kapustę w zszatkować, marchewkę pokroić na talarki , cebulę pokroić drobno. 
  • Kiełbasę pokroić na grubsze plasterki, a boczek w kostkę. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zrumienić na nim boczek, dodać cebulę i ją zeszklić.
  • Dodać kiełbasę i warzywa. Wlać 400 ml wody i wymieszać.
  • Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. Cała magia smaku dokonuje się właśnie podczas powolnego gotowania zawartości garnka. Nie śpiesz się i daj dojrzeć smakom na małym ogniu. 
  • Podawać ze świeżym chlebem z masłem. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej