Dżem gruszkowy na zimę – klasyka w wersji słodkiej i nowoczesny twist wytrawny

2025-09-01 13:34

Sezon na gruszki to najlepszy moment, by zamknąć ich aromat w słoikach i cieszyć się nim przez całą zimę. Z tych soczystych owoców można przygotować dżem w dwóch odsłonach – klasyczną, słodką wersję idealną do deserów i naleśników oraz wytrawną, która znakomicie podkreśli smak serów czy pieczonych mięs. To przetwory, które zaskakują prostotą wykonania i niezwykłą uniwersalnością.

Dżem z gruszek
Autor: Shutterstock Dżem z gruszek można zrobić w wersji słodkiej lub wytrawnej

Przepis na dżem gruszkowy do mięs

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • 30 dag cukru
  • sok z 1-2 cytryn
  • 1 laska wanilii
  • 4-5 goździków
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić i skropić sokiem z cytryny.

W rondlu zagotować szklankę wody, dodać gruszki i gotować pod przykryciem, aż będą miękkie.

Dodać cukier, przyprawy i gotować na małym ogniu do wyparowania wody.

Dżem włożyć do wyparzonych słoików i zamknąć. Pasteryzować "pod kocykiem" przez 20 minut.

Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?

Przepis na klasyczny dżem gruszkowy

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • 30 dag cukru
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Gruszki obrać, powycinać gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny.

Gotować w garnku, dodając szklankę wody, przez 10-15 minut, aż staną się miękkie.

Dodać cukier i dalej gotować, do odparowania wody, ciągle mieszając.

Gotowy dżem gruszkowy przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić.

Pasteryzować ok. 10 minut w temp. 100 st. C.

Ni z gruszki, ni z pietruszki - quiz o gruszkach!
Pytanie 1 z 8
Jaka odmiana gruszy występuje w Polsce dziko?
Gruszka
Metody pasteryzacji przetworów