Dżem gruszkowy na zimę – klasyka w wersji słodkiej i nowoczesny twist wytrawny
Sezon na gruszki to najlepszy moment, by zamknąć ich aromat w słoikach i cieszyć się nim przez całą zimę. Z tych soczystych owoców można przygotować dżem w dwóch odsłonach – klasyczną, słodką wersję idealną do deserów i naleśników oraz wytrawną, która znakomicie podkreśli smak serów czy pieczonych mięs. To przetwory, które zaskakują prostotą wykonania i niezwykłą uniwersalnością.

Przepis na dżem gruszkowy do mięs
Składniki:
- 1 kg gruszek
- 30 dag cukru
- sok z 1-2 cytryn
- 1 laska wanilii
- 4-5 goździków
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić i skropić sokiem z cytryny.
W rondlu zagotować szklankę wody, dodać gruszki i gotować pod przykryciem, aż będą miękkie.
Dodać cukier, przyprawy i gotować na małym ogniu do wyparowania wody.
Dżem włożyć do wyparzonych słoików i zamknąć. Pasteryzować "pod kocykiem" przez 20 minut.
Przepis na klasyczny dżem gruszkowy
Składniki:
- 1 kg gruszek
- 30 dag cukru
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, powycinać gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny.
Gotować w garnku, dodając szklankę wody, przez 10-15 minut, aż staną się miękkie.
Dodać cukier i dalej gotować, do odparowania wody, ciągle mieszając.
Gotowy dżem gruszkowy przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić.
Pasteryzować ok. 10 minut w temp. 100 st. C.