Gulasz z grochu z pieczarkami - pyszne danie bezmięsne na sposób grecki

Gulasz z grochu z pieczarkami - pyszne danie bezmięsne na sposób grecki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gulasz z grochu z pieczarkami to pyszne danie bezmięsne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Gulasz z grochu z pieczarkami to danie popularne w kuchni greckiej. Jest smaczny, tani i pięknie pachnie oregano. Odpowiedni dla wegan, wegetarian, ale mięsożercy też nim nie pogardzą.

Składniki

  • 200 g suszonego żółtego grochu

  • 2 cebule

  • 200 g pieczarek

  • 3 łyżki oleju

  • 1 szklanka bulionu

  • 1,5 szklanki białego wytrawnego wina

  • 2 szklanki przecieru pomidorowego

  • 2 listki laurowe

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Groch namoczyć na noc, rano odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości.

  • Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone w plastry pieczarki i przez chwilę smażyć.

  • Dodać osączony groch, bulion, wino, przecier i przyprawy, zagotować i dusić pod przykryciem na małym ogniu 30 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0