Fasola na kwaśno - prosta jarzynka z białej fasoli
2020-06-04
łatwy
0 min
4
Fasola przygotowana z zasmażką i sokiem cytrynowym ma ciekawy smak. Świetnie smakuje jako samodzielne danie i dostarcza organizmowi dużo cennego białka roślinnego.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki drobnej fasoli
- 3 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę namoczyć na noc, a następnie ugotować, odcedzić, pozostawiając nieco wywaru.
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Podsypać mąką i rozprowadzić wywarem z fasoli.
- Dodać przyprawy i sok wyciśnięty z cytryny i zagotować. Fasolę wymieszać z zasmażką.