Fasola na kwaśno - prosta jarzynka z białej fasoli

Fasola na kwaśno - prosta jarzynka z białej fasoli

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Fasola na kwaśno to proste i ciekawe w smaku danie.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Fasola przygotowana z zasmażką i sokiem cytrynowym ma ciekawy smak. Świetnie smakuje jako samodzielne danie i dostarcza organizmowi dużo cennego białka roślinnego.

Składniki

  • 2 szklanki drobnej fasoli

  • 3 łyżki masła

  • 1,5 łyżki mąki

  • 1 cebula

  • 1 liść laurowy

  • 5 kulek ziela angielskiego

  • 1 cytryna

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolę namoczyć na noc, a następnie ugotować, odcedzić, pozostawiając nieco wywaru.

  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Podsypać mąką i rozprowadzić wywarem z fasoli.

  • Dodać przyprawy i sok wyciśnięty z cytryny i zagotować. Fasolę wymieszać z zasmażką.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5