Kapusta włoska faszerowana mięsem: przepis
2021-03-29
średni
30 min
4
Kapusta włoska faszerowana mięsem jest daniem idealnym dla osób będących na diecie. Główkę kapusty kroimy na 4 lub 6 części, zależnie od wielkości. Obgotowujemy przez 5-6 min. Ostrożnie odcedzamy, lekko odciskamy i studzimy. Między liście delikatnie wkładamy farsz.
SKŁADNIKI
- 1 kapusta włoska,
- 30 dag mielonego mięsa mieszanego,
- 5 dag czerstwej bułki,
- 1/8 l mleka,
- 1 średnia cebula,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- tłuszcz.
- Sos:
- 3 dag tłuszczu,
- 1 łyżka mąki,
- cukier,
- kwasek cytrynowy,
- sól,
- pieprz.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Mięso dwukrotnie razem z bułką przepuszczamy przez maszynkę, solimy, dodajemy jajko, pieprz, zeszkloną na tłuszczu cebulkę i dokładnie mieszamy.
- Główkę kapusty kroimy na 4 lub 6 części, zależnie od wielkości. Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i obgotowujemy przez 5-6 min. Ostrożnie odcedzamy, lekko odciskamy i studzimy.
- Między liście delikatnie wkładamy farsz. Tak przygotowane porcje układamy w jednej warstwie w szerokim rondlu, wyłożonym liśćmi kapusty. Podlewamy 1/4 l bulionu z kostki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. na około pół godziny.
- Gdy kapusta będzie miękka, wyjmujemy ją i doprawiamy sos zasmażką. Dodajemy do smaku soli i kwasku cytrynowego. Zabarwiamy karmelem: na suchej patelni rumienimy łyżkę cukru i zalewamy kilkoma łyżkami wody. Wszystko razem zagotowujemy, wkładamy porcje kapusty i ponownie zapiekamy w piekarniku przez kilka minut. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.