Kokosowy dahl z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Kokosowy dahl z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Kokosowy dahl z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Kokosowy dahl to świetna potrawa jednogarnkowa, charakterystyczna dla kuchni indyjskiej. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki czerwonej lub żółtej soczewicy
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml wody
  • ½ pomidora
  • 1 cebula dymka
  • ½ papryczki chili
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • kilka listków curry
  • kilka ziaren kolendry
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę opłukać w zimnej wodzie i włożyć do garnka z grubym dnem, dodać mleko kokosowe, posiekane  pomidory i posiekaną połowę dymki.
  • Dodać  przyprawy: kurkumę, kumin, posiekane papryczki, szczyptę soli, i zalać wodą.
  • Garnek przykryć, gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Drugą połówkę cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju. Kiedy cebula zmięknie, dodać zmielone ziarna kolendry i listki curry, wymieszać i po chwili zdjąć z ognia.
  • Tak przygotowaną cebulkę dodać do soczewicy, wymieszać, dodać soli do smaku. Można podawać z brązowym ryżem.