Dietetyczna zapiekanka szpinakowa
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zapiekanka szpinakowa łączy w sobie lekko słodki smak indyka z neutralnym szpinakiem. Smak podstawowych składników podkręcają przyprawy - czosnek i gałka muszkatołowa. Danie przygotowane wg przepisu opracowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera dostarcza 250 kcal.
Dietetyczne potrawy kojarzą się wielu z nas jako dania, których przygotowanie jest czasochłonne, a liczba potrzebnych składników i przypraw - nieprzyzwoicie wysoka. Nic bardziej mylnego - dania lekkie, niskokaloryczne i łatwe do przygotowania też istnieją. Polecamy je Wam, bo warto jadać zdrowiej, sezonowo i niedrogo.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g piersi z indyka
- 1 szklanka mrożonego szpinaku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- mielona gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozmrozić szpinak, wycisnąć czosnek, dodać jogurt naturalny i doprawić.
- Mięso zmielić, również przyprawić i wymieszać ze szpinakiem.
- Masę rozłożyć w małym naczyniu żaroodpornym (może być blacha do tarty) i piec 30 min w 180 stopniach.