Bakłażan zapiekany w pomidorach i mozzarelli z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Bakłażan zapiekany w pomidorach i mozzarelli z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Bakłażan zapiekany w pomidorach i mozzarelli z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Bakłażan zapiekany w pomidorach i mozzarelli to smaczne danie w śródziemnomorskim stylu. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 200 kcal.

SKŁADNIKI

  • 1/3 bakłażana
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • 1/3 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży czerwony pomidor
  • 1 łyżka tartego sera mozzarella

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażana pokroić w cienkie plastry. Posolić i odstawić na 30  min.
  • Po tym czasie odcedzić go z wody. Posiekać czosnek i cebulę. Zeszklić na łyżeczce rozgrzanej oliwy.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno bakłażana, pomidory, cebulę z czosnkiem.
  • Całość przyprawić i skropić pozostałą częścią oliwy i piec 20 min w 190 stopniach.
  • Po tym czasie danie posypać mozzarellą i piec kolejne 10 min.