Truskawki w kremie ajerkoniakowym
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Truskawki w kremie ajerkoniakowym to bardzo oryginalny deser. Doskonały na "leniwe" popołudnia. I łatwy do przygotowania - co w ciepłe dni się bardzo liczy!
SKŁADNIKI
- kilogram truskawek,
- szklanka mleka,
- 2 żółtka,
- 50 ml ajerkoniaku lub 20 ml spirytusu,
- 2 łyżki cukru pudru,
- pół laski wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z połówki przekrojonej laski wanilii skrobiemy miąższ. Zagotowujemy z mlekiem w rondelku.
- W drugim garnuszku ubijamy na parze żółtka z cukrem pudrem, dolewamy gorące mleko i ubijamy na małym ogniu, aż powstanie krem.
- Wlewamy alkohol, mieszamy, zdejmujemy z ognia.
- Umyte truskawki przekrawamy, układamy w salaterce i zalewamy ciepłym jeszcze kremem.