Prawdziwa chałwa turecka: jak zrobić? Przepis na chałwę

2021-09-27
Anka
prawdziwa-chalwa-turecka-jak-zrobic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Co prawda chałwa ma sporo kalorii, ale jest na tyle sycąca, że do szczęścia wystarczy mała porcja
średni
30 min
4

Chałwa to klasyczna mieszanka pistacji, orzechów włoskich, miodu i wanilii znana w Turcji jako „helva”. Świetnie smakuje z czarną kawą lub herbatą. Podajemy przepis na dobrą chałwę!

SKŁADNIKI

  • 75 g orzechów włoskich
  • 75 g orzeszków pistacjowych
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 350 g cukru
  • łyżka glukozy w płynie
  • 75 g płynnego miodu
  • 2 białka
  • 75 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy włoskie i pistacje posiekaj grubo dużym nożem. Pojedynczą warstwą papieru ryżowego wyłóż płytką foremkę na ciasto o bokach 27 x 18 cm.
  • Włóż do garnka z grubym dnem cukier, glukozę, miód i dodaj 4 łyżki wody. Podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zagotuj, po czym gotuj na małym ogniu, nie mieszając, aż syrop osiągnie temperaturę 140 stopni Celsjusza.
  • Jajka sparz. Białka ubij na sztywno w misce. Do piany dodawaj stopniowo syrop cukrowy. Ubijaj 2–3 minuty, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Wmieszaj do niej posiekane orzechy włoskie i pistacje, mielone migdały i esencję waniliową, a następnie dobrze wymieszaj.
  • Przełóż masę do przygotowanej foremki. Szpatułką wyrównaj powierzchnię. Przykryj masę pojedynczą warstwą papieru ryżowego i lekko dociśnij. Odstaw na 2 godziny, aż nugat będzie zwarty i chłodny. Lekko natłuszczonym nożem pokrój nugat w małe batoniki, od razu podawaj.
  • Niezjedzone batoniki przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku. Trzymaj w chłodnym, suchym miejscu.
Fabryka sezamków i chałwy
Anka