Klasyczne włoskie tiramisu - prosty przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przepis na tiramisu w każdym włoskim domu jest nieco inny, jak w polskim - przepis na bigos. Klasyczne włoskie tiramisu zasmakuje absolutnie wszystkim. Jego główne składniki to biszkopty, serek mascarpone, jajka i dodatki. Sprawdź, jak zrobić tiramisu - podajemy prosty przepis.
Zobacz, jakie inne ciasta i desery z mascarpone możesz przygotować: Babka migdałowa z serkiem mascarpone (marmurkowa) Beza Pavlova z mascarpone i owocami: przepis na kultowy deser Świąteczny sernik z mascarpone z pokruszonymi ciasteczkami i migdałami
SKŁADNIKI
- 25 dag serka mascarpone
- 250 ml śmietany 30%
- 2 surowe żółtka
- 16 podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 ml mocnej kawy
- kieliszek amaretto
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Ubij śmietanę. Do żółtek dodaj serek mascarpone, bitą śmietanę i dokładnie połącz.
- Ostudzoną kawę połącz z amaretto.
- Połowę biszkoptów kolejno zanurzaj w kawie, osącz i układaj pojedynczą warstwę na paterze.
- Biszkopty posmaruj połową kremu.
- Następnie zanurz pozostałe biszkopty w kawie i ułóż drugą warstwę.
- Pokryj pozostałym kremem.
- Posyp kakao, wstaw do lodówki na 2 godziny.