Klasyczne włoskie tiramisu - prosty przepis

2021-03-29
Anna Nowicka
Klasyczne włoskie tiramisu - prosty przepis
Autor: thinkstockphotos.com Tiramisu, obok panna cotty, to jeden z najsłynniejszych włoskich deserów
łatwy
20 min
4

Przepis na tiramisu w każdym włoskim domu jest  nieco inny, jak w polskim - przepis na bigos. Klasyczne włoskie tiramisu zasmakuje absolutnie wszystkim. Jego główne składniki to biszkopty, serek mascarpone, jajka i dodatki. Sprawdź, jak zrobić tiramisu - podajemy prosty przepis.

Zobacz, jakie inne ciasta i desery z mascarpone możesz przygotować: Babka migdałowa z serkiem mascarpone (marmurkowa) Beza Pavlova z mascarpone i owocami: przepis na kultowy deser  Świąteczny sernik z mascarpone z pokruszonymi ciasteczkami i migdałami

SKŁADNIKI

  • 25 dag serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 surowe żółtka
  • 16 podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml mocnej kawy
  • kieliszek amaretto
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Ubij śmietanę. Do żółtek dodaj serek mascarpone, bitą śmietanę i dokładnie połącz.
  • Ostudzoną kawę połącz z amaretto.
  • Połowę biszkoptów kolejno zanurzaj w kawie, osącz i układaj pojedynczą warstwę na paterze.
  • Biszkopty posmaruj połową kremu.
  • Następnie zanurz pozostałe biszkopty w kawie i ułóż drugą warstwę.
  • Pokryj pozostałym kremem.
  • Posyp kakao, wstaw do lodówki na 2 godziny.
Anna Nowicka