Chrupiące gofry belgijskie: najlepszy przepis na gofry!
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Chrupiące gofry belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej miękki niż tradycyjnych gofrów na proszku. Ciasta na gofry belgijskie nie wylewa od brzegu do brzegu foremki, tylko kładzie niewielką ilość łyżka na środek gofrownicy. Gofry rewelacyjnie smakują z bitą śmietaną i owocami.
SKŁADNIKI
- 270 mąki pszennej
- 7 g drożdży instant
- 2/3 szklanki mleka
- 100 g masła
- 3-4 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- jajko
- żółtko
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski z mąką wsypać sól, cukier waniliowy, drożdże. Wbić jajko, żółtko, wlać mleko, wszystko dobrze wymieszać łyżką lub przy pomocy miksera. Gdyby ciasto było zbyt gęste, by dało się łatwo mieszać, trzeba dodać więcej mleka.
- Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Dodać miękkie masło, cukier, wymieszać i odstawić jeszcze na 15 minut.
- W tym czasie rozgrzać gofrownicę. Nakładać łyżkę masy na foremkę i piec ok. 3-4 minuty, do zrumienienia.