Biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli - efektowny przepis na Wielkanoc
Wigilijne uszka dla alergików: bezglutenowe, bez mleka i bez jaj (ciasto i farsz) [WIDEO]
![Wigilijne uszka dla alergików: bezglutenowe, bez mleka i bez jaj (ciasto i farsz) [WIDEO]](https://cdn3.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/wigilijne_uszka_dla_malych_alergikow.jpg)
Autor Zdjęcia: Archiwum Murator
Wigilijne uszka dla alergików
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Alergia pokarmowa nie musi oznaczać rezygnacji z tradycyjnych, wigilijnych potraw. Oto przepis na wigilijne uszka bez glutenu, bez mleka i bez jaj - idealne na wigilijny stół alergika. Załączam także łatwy przepis na delikatny farsz do uszek. Smacznego!
Składniki
Ciasto:
1 szklanka kleiku kukurydzianego
2/3 szklanki wody
2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
mąka kukurydziana do podsypania ciasta
Farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty
1 cebula
1 łyżka oleju
woda
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Ciasto:
Kleik starannie wymieszaj z wodą, dodaj olej, sól i mąkę. Zagnieć ciasto. Mąki należy dodać tyle, aby nie kleiło się do rąk. Ciasto powinno być gęste, mniej więcej takie jak na tradycyjne pierogi.Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką kukurydzianą. Wytnij okrągłą formą (może być kieliszek, miseczka) małe kółeczka.
Kładź je kolejno na ręku, na środku połóż farsz (1/2 łyżeczki od kawy), złóż je na pół i starannie sklej brzegi - powstanie mały pierożek. Uszko zrobisz, sklejając jego przeciwstawne rogi. Podobny efekt uzyskasz, urywając mały kawałek ciasta, robiąc z niego kulkę i rozgniatając w palcach na okrągły placuszek.
W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj uszka do wrzącej wody i gotuj od wypłynięcia 5-8 min. Jeżeli używasz wałka i stolnicy, umyj je dokładnie, jeżeli wcześniej używałaś ich do przyrządzania produktów glutenowych.
Przepis ten nadaje się do zrobienia także pierogów, makaronu i zacierek.
Farsz:
Zanim zaczniesz przyrządzać farsz, sprawdź smak kapusty (jeżeli jest za słona, albo za kwaśna, przelej ją gorącą wodą i odcedź).Kapustę zalej niewielką ilością wrzącej wody i duś pod przykryciem.
Cebulę umyj, posiekaj w drobną kostkę i usmaż na oleju. Gotową cebulę dodaj do duszącej się kapusty.
Gotuj do momentu, aż kapusta będzie miękka. Pilnuj, by woda się nie wygotowała.