Wigilijne uszka dla alergików: bezglutenowe, bez mleka i bez jaj (ciasto i farsz) [WIDEO]

Wigilijne uszka dla alergików: bezglutenowe, bez mleka i bez jaj (ciasto i farsz) [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Archiwum Murator

Wigilijne uszka dla alergików

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Alergia pokarmowa nie musi oznaczać rezygnacji z tradycyjnych, wigilijnych potraw. Oto przepis na wigilijne uszka bez glutenu, bez mleka i bez jaj - idealne na wigilijny stół alergika. Załączam także łatwy przepis na delikatny farsz do uszek. Smacznego!

Składniki

  • Ciasto:

  • 1 szklanka kleiku kukurydzianego

  • 2/3 szklanki wody

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

  • 1 łyżeczka oleju

  • szczypta soli

  • mąka kukurydziana do podsypania ciasta

  •  

  • Farsz:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oleju

  • woda

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto:
    Kleik starannie wymieszaj z wodą, dodaj olej, sól i mąkę. Zagnieć ciasto. Mąki należy dodać tyle, aby nie kleiło się do rąk. Ciasto powinno być gęste, mniej więcej takie jak na tradycyjne pierogi.

  • Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką kukurydzianą. Wytnij okrągłą formą (może być kieliszek, miseczka) małe kółeczka.

  • Kładź je kolejno na ręku, na środku połóż farsz (1/2 łyżeczki od kawy), złóż je na pół i starannie sklej brzegi - powstanie mały pierożek. Uszko zrobisz, sklejając jego przeciwstawne rogi. Podobny efekt uzyskasz, urywając mały kawałek ciasta, robiąc z niego kulkę i rozgniatając w palcach na okrągły placuszek.

  • W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj uszka do wrzącej wody i gotuj od wypłynięcia 5-8 min. Jeżeli używasz wałka i stolnicy, umyj je dokładnie, jeżeli wcześniej używałaś ich do przyrządzania produktów glutenowych.

  • Przepis ten nadaje się do zrobienia także pierogów, makaronu i zacierek.

  • Farsz:
    Zanim zaczniesz przyrządzać farsz, sprawdź smak kapusty (jeżeli jest za słona, albo za kwaśna, przelej ją gorącą wodą i odcedź).

  • Kapustę zalej niewielką ilością wrzącej wody i duś pod przykryciem.

  • Cebulę umyj, posiekaj w drobną kostkę i usmaż na oleju. Gotową cebulę dodaj do duszącej się kapusty.

  • Gotuj do momentu, aż kapusta będzie miękka. Pilnuj, by woda się nie wygotowała.

Ocena: 5