Śliżyki: ciasteczka wigilijne z Wileńszczyzny
2021-03-29
średni
45 min
4
Śliżyki, inaczej śliszyki to tradycyjna potrawa wigilijna pochodząca z Wileńszczyzny. Te oblane miodowo-makowym syropem ciasteczka drożdżowe dowolnego kształtu, które jada się na koniec wieczerzy wigilijnej jako deser. Można do niego dodać mielone orzechy i inne bakalie.
SKŁADNIKI
- SYROP:
- 1,5 szklanki maku
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek miodu
- CIASTO:
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka drożdży
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki mąki
- masło do blachy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- SYROP: Mak zalej wrzątkiem, przecedź, dodaj 2 szklanki wody, gotuj 20 minut. Odlej wodę, ostudzony mak zmiel trzykrotnie.
- Zagotuj 2 litry wody z cukrem i miodem, dodaj mak, gotuj jeszcze 10 minut, odstaw do ostudzenia.
- CIASTO: Mleko zagotuj, ostudź, dodaj drożdże, cukier, 2 łyżki mąki, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce. Roztop masło, ostudź.
- Gdy drożdże zaczną rosnąć, dodaj resztę mąki, zagnieć, dodaj masło, zagnieć. Ciasto podziel na 5 części, utocz wałki o średnicy 2 cm, pokrój na kawałki 2 cm.
- Ułóż na natłuszczonej blasze i piecz na złoto (ok. 12 minut) w temperaturze 180ºC.
- Gdy przestygną, przełóż do miski, zalej syropem, odstaw przynajmniej na 2 godziny do nasiąknięcia.