Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami na Wigilię: przepis na wigilijne naleśniki bezglutenowe

Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami na Wigilię: przepis na wigilijne naleśniki bezglutenowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami do wigilijnego barszczu.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Podajemy wam przepis na pyszne bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami. Idealne dla każdego, kto jest na diecie bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej używamy kukurydzianej, ryżowej i mąki z amarantusa. Krokiety powstają z ciasta naleśnikowego.

Składniki

  • CIASTO:

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej

  • 2 czubate łyżki mąki: ryżowej i z amarantusa

  • ok. 6 szklanek mleka 2%

  • 4-5 łyżek oliwy (do smażenia)

  • 5-6 jajek

  • szczypta soli

  •  

  • FARSZ:

  • 1/2 kg kapusty kiszonej

  • 1 szklanka grzybów suszonych (np. borowików)

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziela angielskie

  • pieprz i sól do smaku

  • 1 biała cebula

  • oliwa z oliwek do smażenia

  • bulion warzywny

  •  

  • DO SMAŻENIA KROKIETÓW:

  • 1 jajko

  • 5 łyżek bezglutenowej bułki tartej lub kaszki/mąki kukurydzianej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na kilka godzin przed przygotowaniem farszu zalej suszone grzyby szklanką wrzątku i namocz je.

  • NALEŚNIKI: Najpierw roztrzep w misce jajka, następnie wlej mleko, na końcu wsyp bezglutenową mąkę.  Na koniec dodaj szczyptę soli do smaku. A teraz smaż je tak, jak smażysz naleśniki!

  • FARSZ: Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę na łyżce oliwy z oliwek. Gdy cebula się zarumieni, wrzuć do garnka pokrojone grzyby.

  • Kapustę również lekko posiekaj i dodaj do cebuli i grzybów. Następnie całość zalej wodą po suszonych grzybach. Potem dodaj liście laurowe, ziele angielskie i dopraw solą i pieprzem.

  • Na koniec całość zalej bulionem warzywnym (do wysokości kapusty) i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny.

  • FORMOWANIE KROKIETÓW: Na środek usmażonego naleśnika połóż farsz i go rozsmaruj. Jak zwinąć krokiety? Najpierw zawiń do góry dolną część naleśnika. Tak samo postąp z bocznymi częściami, a następnie całość zawiń w rulonik.

  • Zwinięte krokiety obtocz w ubitym jajku i bezglutenowej bułce tartej (lub mące albo kaszce kukurydzianej) i usmaż na patelni na złoty kolor.

tip dnia

Aby ciasto było bardziej puszyste, można 1-2 szklanki mleka zastąpić wodą mineralną gazowaną.

Ocena: 3