Aby ciasto było bardziej puszyste, można 1-2 szklanki mleka zastąpić wodą mineralną gazowaną.
Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami na Wigilię: przepis na wigilijne naleśniki bezglutenowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami do wigilijnego barszczu.
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 50 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Podajemy wam przepis na pyszne bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami. Idealne dla każdego, kto jest na diecie bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej używamy kukurydzianej, ryżowej i mąki z amarantusa. Krokiety powstają z ciasta naleśnikowego.
Składniki
CIASTO:
2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
2 czubate łyżki mąki: ryżowej i z amarantusa
ok. 6 szklanek mleka 2%
4-5 łyżek oliwy (do smażenia)
5-6 jajek
szczypta soli
FARSZ:
1/2 kg kapusty kiszonej
1 szklanka grzybów suszonych (np. borowików)
pieprz i sól do smaku
1 biała cebula
oliwa z oliwek do smażenia
bulion warzywny
DO SMAŻENIA KROKIETÓW:
1 jajko
5 łyżek bezglutenowej bułki tartej lub kaszki/mąki kukurydzianej
Przygotowanie krok po kroku:
Na kilka godzin przed przygotowaniem farszu zalej suszone grzyby szklanką wrzątku i namocz je.
NALEŚNIKI: Najpierw roztrzep w misce jajka, następnie wlej mleko, na końcu wsyp bezglutenową mąkę. Na koniec dodaj szczyptę soli do smaku. A teraz smaż je tak, jak smażysz naleśniki!
FARSZ: Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę na łyżce oliwy z oliwek. Gdy cebula się zarumieni, wrzuć do garnka pokrojone grzyby.
Kapustę również lekko posiekaj i dodaj do cebuli i grzybów. Następnie całość zalej wodą po suszonych grzybach. Potem dodaj liście laurowe, ziele angielskie i dopraw solą i pieprzem.
Na koniec całość zalej bulionem warzywnym (do wysokości kapusty) i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
FORMOWANIE KROKIETÓW: Na środek usmażonego naleśnika połóż farsz i go rozsmaruj. Jak zwinąć krokiety? Najpierw zawiń do góry dolną część naleśnika. Tak samo postąp z bocznymi częściami, a następnie całość zawiń w rulonik.
Zwinięte krokiety obtocz w ubitym jajku i bezglutenowej bułce tartej (lub mące albo kaszce kukurydzianej) i usmaż na patelni na złoty kolor.
