Zupa z kapusty pak choi: słodko-kwaśna zupa z pikantną nutą
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa z kapusty pak choi urzeka różnorodnością smaków. Jest jednocześnie słodka, kwaśna i pikantna. Bardzo aromatyczna, bogata w składniki odżywcze i niskokaloryczna.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg kapusty pak choi
- 1 l wywaru warzywnego
- 1 czerwona papryczka chilli (świeża)
- po jednej łyżce:
- octu ryżowego
- jasnego sosu sojowego
- cukru
- sherry
- mąki kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę umyć i osuszyć, posiekać. Smażyć na oleju roślinnym ok. 10 min. przełożyć do wywaru.
- Wywar warzywny doprowadzić do wrzenia. Wymieszać, ocet, sos sojowy cukier i sherry. Dodać mieszankę przypraw oraz pokrojone drobno chilli. Gotować 2-3 min.
- Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i powoli dodawać do zupy. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zupa zgęstnieje.