Zupa z kapusty pak choi: słodko-kwaśna zupa z pikantną nutą

2021-03-29
Zupa z kaputy pak choi
Autor: Shutterstock Prosta, a jednocześnie wyszukana - orientalna zupa z kapusty pak choi.
łatwy
40 min
4

Zupa z kapusty pak choi urzeka różnorodnością smaków. Jest jednocześnie słodka, kwaśna i pikantna. Bardzo aromatyczna, bogata w składniki odżywcze i niskokaloryczna.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg kapusty pak choi
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 czerwona papryczka chilli (świeża)
  • po jednej łyżce:
  • octu ryżowego
  • jasnego sosu sojowego
  • cukru
  • sherry
  • mąki kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę umyć i osuszyć, posiekać. Smażyć na oleju roślinnym ok. 10 min. przełożyć do wywaru.
  • Wywar warzywny doprowadzić do wrzenia. Wymieszać, ocet, sos sojowy cukier i sherry. Dodać mieszankę przypraw oraz pokrojone drobno chilli. Gotować 2-3 min.
  • Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i powoli dodawać do zupy. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zupa zgęstnieje.