Schab w cydrze lub piwie jabłkowym: przepis na pyszny schab!

Schab w cydrze lub piwie jabłkowym: przepis na pyszny schab!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab duszony w piwie jabłkowym zyskuje na kruchości, smaku i aromacie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schab i jabłka to udany duet - wiadomo to od lat. a gdy zamiast jabłek użyć do duszenia schabu cydru lub piwa jabłkowego? Potrawa przygotowana w ten sposób jest pyszna, pełna smaku i aromatu, a mięso bardzo soczyste.

Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego

Składniki

  • 400 g schabu bez kości:

  • 4 cebule

  • 400 ml cydru lub piwa jabłkowego typu Reed's

  • 100 ml wody

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyzki mąki pszennej

  • sól, pieprz cayenne

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju na małym ogniu, aż nabierze złotego koloru. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze około 3 minuty. Zdejmujemy z ognia.

  • Schab kroimy w paski. Oprószamy mąką, i podsmażamy w garnku na małym ogniu przez około 4 minuty.

  • Lekko zrumienione mięso zalewamy cydrem lub piwem i wodą. Dobrze mieszamy i chwilę dusimy.

  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, cebulę, sól i pieprz do smaku.

  • Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy około 40 minut. Mieszamy co jakiś czas, by mięso nie przywarło do dna a sos się nie przypalił.

  • Gdy  mięso będzie  miękkie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos jeśli jest zbyt rzadkiy.

Ocena: 3,3