Przepis na podłużne klopsiki cevapcici - pyszne danie z wołowiny
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Przetestuj przysmak chorwackiej kuchni próbując cevapcici - cudownych w smaku wałeczków z delikatnego mięsa wołowe, podawanych z ajvarem lub sosem tzatziki. Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego (wołowiny i jagnięciny)
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule posiekać w drobną kostkę, dodać do mięsa.
- Całość doprawić przyprawami i wyrobić na jednolitą masę.
- Podzielić na 12 części i formować w wałeczki.
- Smażyć na oliwie przez ok. 10 minut lub upiec na rozgrzanym grillu.