Przepiórki z wiśniami: oryginalny przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kompozycja delikatnego mięsa przepiórek z wytrawnymi wiśniami to powalające zestawienie. Warto w ten sposób przyrządzić przepiórki, by zachwycić na przykład gości na rodzinnym obiedzie.
Zobacz przepis: Pieczone przepiórki: idealne na odświętny obiad!
Chutney wiśniowy
Barszcz czerwony dla smakoszy: z dziczyzną i wiśniami
Pierożki z wątróbką i wiśniami pieczone w herbacianej glazurze
SKŁADNIKI
- 4 przepiórki
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki koniaku
- sól, pieprz
- 4 łyżki soku cytrynowego
- pół szklanki soku wiśniowego
- 250 g mrożonych wiśni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Natrzyj przepiórki solą i pieprzem z zewnątrz i wewnątrz. Do środka każdej włóż łyżeczkę masła.
- Ułóż w brytfannie i polej stopioną resztą masła. Piecz przez ok. 30 min w temp. 180 st. C.
- Wyjmij przepiórki z piekarnika, polej koniakiem i zapal.
- Do sosu z pieczenia dodaj sok z cytryny i wiśni. Trochę go podgotuj, aby zgęstniał.
- Dodaj wiśnie i jeszcze przez chwilę pogotuj sos.
- Wyłóż przepiórki na półmisek i polej sosem.