Pierś kurczaka z papryką gotowana na parze
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Pierś z kurczaka z papryką to danie dietetyczne, bo gotowane na parze. Ale też aromatyczne - bo z dodatkiem papryki. Pamiętaj, by w czasie gotowania na parze utrzymywać odpowiedni poziom wody. Ta technika pozwala też na oszczędność czasu – produktów nie trzeba mieszać ani obracać. Wystarczy czekać.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka (ok. 60 dag)
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
- 4 łyżki oleju
- ew. sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Olej wymieszaj z octem i papryką.
- Mięso umyj, pokrój na kawałki (każdą pierś na 3–4), włóż do marynaty. Zamieszaj, by kawałki były obtoczone w marynacie, i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
- Mięso ułóż na wkładce do gotowania na parze, gotuj ok. 15 minut. Do smaku posyp solą i pieprzem.
- Podawaj z groszkiem cukrowym ugotowanym także na parze i sosem pesto.