Pierś kurczaka z papryką gotowana na parze

2021-03-29
redakcja poradnikzdrowie.pl
Pierś kurczaka z papryką gotowana na parze
Autor: Shutterstock Pierś z kurczaka na parze - smakowita, choć dietetyczna
łatwy
25 min
4

Pierś z kurczaka  z papryką to danie dietetyczne, bo gotowane na parze. Ale też aromatyczne - bo z dodatkiem papryki. Pamiętaj, by w czasie gotowania na parze utrzymywać odpowiedni poziom wody. Ta technika pozwala też na oszczędność czasu – produktów nie trzeba mieszać ani obracać. Wystarczy czekać.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka (ok. 60 dag)
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
  • 4 łyżki oleju
  • ew. sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Olej wymieszaj z octem i papryką.
  • Mięso umyj, pokrój na kawałki (każdą pierś na 3–4), włóż do marynaty. Zamieszaj, by kawałki były obtoczone w marynacie, i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
  • Mięso ułóż na wkładce do gotowania na parze, gotuj ok. 15 minut. Do smaku posyp solą i pieprzem.
  • Podawaj z groszkiem cukrowym ugotowanym także na parze i sosem pesto.
redakcja poradnikzdrowie.pl