Penne z ziołami włoskimi i parmezanem: przepis na danie na ciepło
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Penne z ziołami włoskimi i parmezanem przygotowywane przez szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę, to doskonałe danie na domówkę. Pomysł dla osób, które chcą podjąć gości ciepłym daniem, a nie chcą spędzić w kuchni zbyt wiele czasu.
SKŁADNIKI
- makaron penne 500 g
- boczek wędzony parzony 200 g
- cebula średnia 3 szt.
- pomidory bez skórki 3 szt.
- czosnek 3 ząbki
- olej 2 łyżki
- zioła włoskie
- pieprz czarny grubo mielony Kotányi
- sól morska jodowana Kotányi
- śmietanka słodka 200 ml
- mleko 150 ml
- ser parmezan 50 g
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Na oleju podsmażyć pokrojony w paseczki boczek, dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko zrumienić.
- Dodać pomidory bez skórki pokrojone w grubą kostkę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, doprawić całość solą, pieprzem i sporą ilością ziół włoskich. Poddusić ok. 2 minuty.
- Dodać słodką śmietankę, mleko, ugotowany makaron i zagotować.
- Gotową potrawę wyłożyć na talerz i posypać zestruganym lub tartym na grubym oczku parmezanem.