Musaka z bakłażanem według Magdy Gessler
2021-11-23
łatwy
0 min
4
Musaka z bakłażanem to pyszne danie kuchni greckiej. Bakłażany zapieczone z mięsnym sosem pomidorowym sycą na długo. Przepis według Magdy Gessler tylko nieznacznie odbiega od greckiego pierwowzoru. Ale kulinarna celebrytka nie byłaby sobą, gdyby nie dodała coś od siebie. Proste i pyszne danie dla każdego, czyli grecka musaka z bakłażanem.
SKŁADNIKI
- 600 g mielonego mięso indyka
- 600 g krojonych pomidorów z puszki
- 6 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 4 bakłażany
- 3 łyżki olej
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 100 ml czerwonego wina
- 200 g żółty ser
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokroić bakłażany w plasterki. Posolić i odstawić na 30 minut. W ten sposób pozbawiamy bakłażany nadmiaru wody. Plastry osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem i smażyć 3-4 minuty, aż się zeszkli.
- Dodać mielone mięso i smażyć mieszając drewnianą łyżką 5 minut. Dodać pomidory, zioła, natkę pietruszki, wlać wino i wymieszać. Dusić 10 minut.
- Nagrzać piekarnik do 180 C.
- Nasmarować tłuszczem głębokie, żaroodporne naczynie. Ułożyć na dnie warstwę bakłażanów, potem warstwę sosu mięsnego, potem znowu bakłażany i sos i na wierzch jeszcze raz bakłażany.
- Posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na 40 minut, aż musaka ładnie się przyrumieni.