Mizza (meatzza): pizza i burger w jednym, czyli mięsna pizza
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Mizza lub meatzza to połączenie pizzy i wołowego burgera w jednym. Właściwie jest to wołowy klops tylko w postaci placka pokrytego sosem pomidorowym i serem mozzarella, aby nie wysechł. Mięsną pizzę podajemy z pieczywem, makaronem lub pieczonymi ziemniakami. Mizzę pokochał już cały świat, pokochaj także ty!
SKŁADNIKI
- 500 gramów mielonej wołowiny
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- 1 duże jajko (lekko roztrzepane widelcem)
- 2 łyżki tartego parmezanu
- czarny pieprz do smaku
- sos pomidorowy
- 125 g sera mozzarella w plastrach
- 1 łyżeczka oregano
- świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzać piekarnik do 200ºC (góra-dół).
- W misce wymieszać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, parmezan i pietruszkę. Dodać do smaku tylko pieprzu, parmezan jest wystarczająco słony.
- Płytką, okrągłą blachę do pieczenia o średnicy około 27 cm (np. blachę do tarty) wylepić mięsem, lekko naciskając palcami, aby przykryć dno i boki formy.
- Powierzchnię masy posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plasterki sera mozzarella, które doprawić solą, pieprzem i oregano.
- Wstawić do piekarnika, piec ok. 25-30 minut, w tym czasie mięso powinno się odpowiednio podpiec lekko odstając od ścianek formy, a mozzarella rozpuścić.
- Wyjąć formę z piekarnika i zostawić mięso na ok. 5 minut, a następnie ozdobić świeżymi liśćmi bazylii.
- Meatzzę pokroić w kliny jak klasyczną pizzę.