Warzywny mix z piekarnika

2021-03-29
Warzywny mix z piekarnika
Autor: Shutterstock Warzywa pieczone w piekarniku zachowują więcej smaku i aromatu
łatwy
20 min
4

Warzywny mix z piekarnika to samodzielne danie lub dodatek. Doskonałe na ciepło, wyborne na zimno. Mieszanka pieczonego bakłażana, cukinii, cebuli i papryki świetnie sprawdza się na obiad i na kolację. 

Warzywa posól dopiero po upieczeniu. 

SKŁADNIKI

  • 1 średni bakłażan,
  • 2 młode cukinie
  • 4 małe cebule
  • 3 papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa)
  • 4 ząbki czosnku (nieobrane),
  • zioła prowansalskie, sól
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pomidory krojone z puszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyj. Bakłażana pokrój w paski lub na kawałki.
  • Cukinie i papryki pokrój w grubą kostkę, cebule na ćwiartki.
  • Warzywa wymieszaj w naczyniu żaroodpornym, wetknij ząbki czosnku, posyp ziołami prowansalskimi, skrop oliwą.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (najlepiej z termoobiegiem) na 1,5 godz.
  • W czasie pieczenia warzywa wymieszaj najwyżej 3 razy, żeby się nie rozpadły. Jeśli zauważysz, że są zbyt suche możesz ponownie skropić je oliwą. 
  • Pod koniec pieczenia (10 min.) dodaj koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki - wymieszaj. 
  • Doskonałe same lub z makaronem.