Warzywny mix z piekarnika

Warzywny mix z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Warzywa pieczone w piekarniku zachowują więcej smaku i aromatu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Warzywny mix z piekarnika to samodzielne danie lub dodatek. Doskonałe na ciepło, wyborne na zimno. Mieszanka pieczonego bakłażana, cukinii, cebuli i papryki świetnie sprawdza się na obiad i na kolację. 

Składniki

  • 1 średni bakłażan,

  • 2 młode cukinie

  • 4 małe cebule

  • 3 papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa)

  • 4 ząbki czosnku (nieobrane),

  • zioła prowansalskie, sól

  • oliwa z oliwek

  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pomidory krojone z puszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa umyj. Bakłażana pokrój w paski lub na kawałki.

  • Cukinie i papryki pokrój w grubą kostkę, cebule na ćwiartki.

  • Warzywa wymieszaj w naczyniu żaroodpornym, wetknij ząbki czosnku, posyp ziołami prowansalskimi, skrop oliwą.

  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (najlepiej z termoobiegiem) na 1,5 godz.

  • W czasie pieczenia warzywa wymieszaj najwyżej 3 razy, żeby się nie rozpadły. Jeśli zauważysz, że są zbyt suche możesz ponownie skropić je oliwą. 

  • Pod koniec pieczenia (10 min.) dodaj koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki - wymieszaj. 

  • Doskonałe same lub z makaronem. 

tip dnia

Warzywa posól dopiero po upieczeniu. 

Ocena: 0