Wielkanocny mazurek ananasowy [WIDEO+GALERIA]
Warzywa duszone w wolnowarze

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Długie duszenie w niskiej temperaturze nie tylko nie szkodzi warzywom, ale wydobywa z nich cały aromat i smak.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Warzywa duszone w wolnowarze i zapieczone w piekarniku pod pierzynką z parmezanu to pomysł na wegetariański, lekki obiad. Takie warzywa świetnie się nadają jako dodatek do dań mięsnych. Przepis opracowany przez Darka Kuźniaka, ambasadora marki Crock-Pot.
Zobacz, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT
Składniki
1 mała cukinia
1 mały bakłażan
2 papryki
10 pieczarek
1 kg pomidorów bez skórki
5 ząbków czosnku
2 cebule
100 ml oliwy
garść bazylii
3 łyżki tartego parmezanu
sól do smaku
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Posiekaną drobno cebulę i czosnek przesmaż na oliwie – całą zawartość przerzuć do wolnowara.
Pozostałe warzywa pokrój w grubą kostkę i przełóż do urządzenia. Ustaw czas 6 h w trybie LOW .
Po upływie tego czasu dodaj posiekaną bazylię, sól oraz pieprz do smaku. Na koniec posyp całość tartym parmezanem i zapiecz przez 8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230 stopni.