Warzywa duszone w wolnowarze

Warzywa duszone w wolnowarze

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Długie duszenie w niskiej temperaturze nie tylko nie szkodzi warzywom, ale wydobywa z nich cały aromat i smak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Warzywa duszone w wolnowarze i zapieczone w piekarniku pod pierzynką z parmezanu to pomysł na wegetariański, lekki obiad. Takie warzywa świetnie się nadają jako dodatek do dań mięsnych. Przepis opracowany przez Darka Kuźniaka, ambasadora marki Crock-Pot.

Zobacz, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT

Składniki

  • 1 mała cukinia

  • 1 mały bakłażan

  • 2 papryki

  • 10 pieczarek

  • 1 kg pomidorów bez skórki

  • 5 ząbków czosnku

  • 2 cebule

  • 100 ml oliwy

  • garść bazylii

  • 3 łyżki tartego parmezanu

  • sól do smaku

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Posiekaną drobno cebulę i czosnek przesmaż na oliwie – całą zawartość przerzuć do wolnowara.

  • Pozostałe warzywa pokrój w grubą kostkę i przełóż do urządzenia. Ustaw czas 6 h w  trybie LOW .

  • Po upływie tego czasu dodaj posiekaną bazylię, sól oraz pieprz do smaku. Na koniec posyp całość tartym parmezanem i zapiecz przez 8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230 stopni.

Ocena: 2,4