Placki z kalafiora: przepis na delikatne kotlety kalafiorowe
2021-03-29
średni
45 min
4
Placki z kalafiora są pełne soczystego smaku świeżych warzyw. Te kalafiorowe kotlety są pożywne i bardzo smaczne. Przepis na delikatne kotlety kalafiorowe jest średnio trudny. Poradzą sobie nawet mniej wprawni kucharze. Trochę pracy i niesamowity efekt gwarantowany. W kalafiorowych plackach zakocha się cała rodzina.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiory podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo we wrzącej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek cukru i 2 łyżeczek soli. Odsączyć z wody.
- Cebule pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. Koperek drobno posiekać.
- Cebulę zeszklić na 1 łyżce gorącego oleju. Pod koniec smażenia dodać czosnek, krótko przesmażyć.
- Ugotowane kalafiory rozdrobnić w malakserze lub posiekać nożem lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać jajko, usmażoną cebulę, tartą bułkę, mąkę, przyprawy oraz posiekany koperek. Wszystko razem dobrze wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy.
- Za pomocą łyżki nabierać porcje masy kalafiorowej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
- Placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki podawać z młodymi ziemniakami z wody i mizerią z ogórków ze śmietaną.