Paprykarz ziemniaczany - smaczny przepis kuchni węgierskiej

Paprykarz ziemniaczany - smaczny przepis kuchni węgierskiej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Paprykarz ziemniaczany to prosta, ale bardzo smaczna potrawa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Paprykarz ziemniaczany to danie rodem z kuchni węgierskiej. Jest proste, minimalistyczne i pyszne. Może stanowić samodzielnie danie, ale znakomicie pasuje także do pieczonych mięs.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 50 g topionego masła

  • 2 cebule

  • 2 pomidory

  • 2 papryki

  • 1 ząbek czosnku

  • szczypta kminku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1,5 łyżki papryki mielonej słodkiej

  • szczypta papryki mielonej ostrej

  • 0,5 szklanki kwaśniej śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory umyć pokroić w kostkę, usunąć gniazda nasienne. paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.

  • Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumieniać na maśle, po chwili dodać czosnek, kminek i mieloną paprykę i majeranek. Wlać bulion, zagotować i gotować kilka minut.

  • Ziemniaki, pomidory i paprykę włożyć do gotującego się wywaru, dopełnić wodą, aby były nią zakryte, posolić i gotować na małym ogniu ok 30 min.

  • Przed podaniem dodać do potrawy kwaśniej śmietany i wymieszać.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 1