Ormiańskie gołąbki z kapusty, z fasolą i soczewicą [PRZEPIS BEZMIĘSNY]

Ormiańskie gołąbki z kapusty, z fasolą i soczewicą [PRZEPIS BEZMIĘSNY]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ormiańskie gołąbki z kapusty, z fasolą i soczewicą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kuchnia ormiańska kojarzy się z egzotyką, ale odnajdziemy w niej elementy zbieżne z kuchnią polską - między innymi gołąbki, które Ormianie przyrządzają na różne sposoby: w liściach winogron, ale też, tak jak u nas w liściach kapusty, z rozmaitymi farszami. Prezentujemy tu ormiańskie gołąbki z kapusty z fasolą i soczewicą oraz innymi strączkami, z dodatkiem ziaren pszenicy. Z braku ziaren pszenicy, możemy użyć zwykłej kaszy pęczak.

Składniki

  • 8 obgotowanych liści kapusty,

  • 10 dag ciecierzycy,

  • 10 dag soczewicy,

  • 10 dag białej fasolki,

  • 10 dag czerwonej fasolki,

  • 5 dag ziaren pszenicy,

  • 1 cebula,

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

  • sól,

  • pieprz,

  • natka pietruszki.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie ziarna oddzielnie gotujemy do miękkości, odcedzamy, a następnie mieszamy. Możemy też użyć gotowych z puszki.

  • Pokrojoną w kostkę cebulkę przesmażamy na oleju, dodając pod koniec połowę koncentratu pomidorowego i łyżkę wody. Mieszamy z ziarnami, dodajemy przyprawy i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

  • Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy liście kapusty, formując spore gołąbki. Gotujemy pod przykryciem, podlewając niewielką ilością wody lub bulionu, przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pozostały koncentrat pomidorowy, rozmieszany w 1/2 szklanki wywaru spod gołąbków.

  • Zagotowujemy całość i podajemy z białym pieczywem.

Ocena: 3,2