Makaron z duszoną młodą kapustą, jabłkami i porem

2021-03-29
Makaron z duszoną młodą kapustą, jabłkami i porem
Autor: Shutterstock Makaron z duszoną młodą kapustą, jabłkami i porem.
łatwy
30 min
4

Makaron z duszoną młodą kapustą, jabłkami i porem można przygotować jako pyszne samodzielne danie jarskie lub podać jako dodatek do mięsa. Delikatny makaron i zrumieniona młoda kapusta świetnie równoważą kwaskowy smak jabłek i intensywny aromat pora.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu
  • 2 pory
  • 1/2 małej główki kapusty
  • 2 duże jabłka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pory pokroić na półplasterki i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Gdy zmiękną dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz poszatkowaną kapustę. Smażyć często mieszając, aż kapusta się lekko zrumieni.
  • Jabłka umyć i pokroić w kostkę. Dodać do kapusty i smażyć 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem, dodać ocet i musztardę i dusić ok 30 min.
  • W tym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania. Dodać warzywa, wymieszać i podawać.