Makaron z duszoną młodą kapustą, jabłkami i porem

Makaron z duszoną młodą kapustą, jabłkami i porem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron z duszoną młodą kapustą, jabłkami i porem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Makaron z duszoną młodą kapustą, jabłkami i porem można przygotować jako pyszne samodzielne danie jarskie lub podać jako dodatek do mięsa. Delikatny makaron i zrumieniona młoda kapusta świetnie równoważą kwaskowy smak jabłek i intensywny aromat pora.

Składniki

  • 250 g makaronu

  • 2 pory

  • 1/2 małej główki kapusty

  • 2 duże jabłka

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • 1 łyżka musztardy dijon

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pory pokroić na półplasterki i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Gdy zmiękną dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz poszatkowaną kapustę. Smażyć często mieszając, aż kapusta się lekko zrumieni.

  • Jabłka umyć i pokroić w kostkę. Dodać do kapusty i smażyć 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem, dodać ocet i musztardę i dusić ok 30 min.

  • W tym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania. Dodać warzywa, wymieszać i podawać.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0