Makaron z bobem i ricottą - obiad po włosku. Podajemy dobry przepis!
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Bób ma wiele wartości odżywczych, obniża cholesterol, a dzięki dużej zawartości białka jest sycący, dlatego warto umieścić bób w codziennej diecie. Makaron z bobem i ricottą świetnie sprawdzi się w letnie dni! Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 100 g makaronu (bucatini – można połamać przed ugotowaniem)
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- szklanka bobu
- oliwa z oliwek
- ok. 1/2 sera ricotty
- 1/2 pęczka kolendry
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i podsmażamy, pokrojony na plasterki czosnek. Pod koniec smażenia dodajemy skórkę z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Połowę ugotowanego i wyłuskanego bobu rozgniatamy widelcem. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem, dodajemy 2–3 łyżki oliwy, posypujemy ricottą i kolendrą. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.