Kluski szpinakowe: prosty przepis na pyszne kluski

Kluski szpinakowe: prosty przepis na pyszne kluski

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kluski ze szpinakiem i serem można jeść jako samodzielne danie, można też potraktować je jako dodatek do dania mięsnego lub sosu warzywnego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kluski ze szpinaku i twarogu mogą stanowić miłe urozmaicenie diety - doskonal pasują do dań mięsnych, a także do sosów. I są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też pięknie się prezentują na talerzu!

Składniki

  • 1 kg szpinaku

  • 25 dag tłustego białego sera

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mąki

  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

  • 3 łyżki masła

  • garść pokrojonych liści świeżej szałwii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szpinak myjemy i krótko gotujemy w małej ilości osolonej wody. Odcedzamy, dokładnie odciskamy i drobno siekamy.

  • Rozgniatamy ser widelcem, dodajemy szpinak, jajko, mąkę, sól, nieco pieprzu i gałkę muszkatołową. Wszystko razem zagniatamy. 

  • Na stolnicy posypanej mąką  formujemy z ciasta  wałeczki o średnicy około 2 cm, długości 4 cm.

  • Wrzucamy kluski do wrzącej wody, a kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy  łyżką cedzakową.

  • W czasie gdy kluski gotują się, rozpuszczamy na patelni masło i obsmażamy na nim krótko szałwię.

  • Kluski układamy na ogrzanym półmisku, polewamy gorącym masłem z szałwią.

Proste kluski z twarogu i szpinaku to idealne danie na wiosenny obiad lub kolację. Niskobudżetowe, łatwe do przygotowania, smaczne i zdrowe. Świeży szpinak dostępny jest  praktycznie przez cały rok, ale jeśli uznamy jego cenę za zbyt wysoką, spokojnie możemy  go zastąpić szpinakiem mrożonym. Nie musimy wtedy  przelewać go wrzątkiem, wystarczy szpinak rozmrozić i odsączyć na sicie z nadmiaru wody.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5