Grillowane boczniaki w winnej marynacie - zakochasz się w ich smaku!

Grillowane boczniaki w winnej marynacie - zakochasz się w ich smaku!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Boczniaki, które najpierw macerowały się w winnej marynacie, a następnie grillowały, są pełne smaku i aromatu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Grillowane boczniaki marynowane w winie z dodatkiem syropu klonowego, keczupu i sosu sojowego smakują po prostu wybornie. Przyprawy i marynata którymi nasiąknęły grzyby sprawiają, że boczniaki smakiem przypominają doskonałe mięso - zwłaszcza po przygotowaniu na grillu węglowym. Ale w innych porach roku też warto się cieszyć niespotykanym smakiem tych zdrowych grzybów!

Składniki

  • 350 g boczniaków

  • Marynata:

  • ⅓ szklanki wytrawnego czerwonego wina,

  • ¼ szklanki dobrej jakości keczupu

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka syropu klonowego

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1 niewielka cebula, pokrojona w plastry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Boczniaki oczyścić. Bardzo duże kapelusze przeciąć na pół, aby równo się grillowały.

  • Wymieszać wszystkie płynne składniki marynaty, następnie dodać przyprawy oraz cebulę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

  • Do pojemnika z pokrywką wlać połowę marynaty, ułożyć boczniaki, a następnie dodać pozostałą część sosu. Pojemnik zamknąć, kilka razy nim potrząsnąć i odłożyć do lodówki na całą noc.

  • Następnego dnia boczniaki grillować na węglu, grillu elektrycznym lub po prostu na patelni grillowej.

Ocena: 0