Sernik na piernikowym spodzie - jego smak uzależnia!
Grillowane boczniaki w winnej marynacie - zakochasz się w ich smaku!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Boczniaki, które najpierw macerowały się w winnej marynacie, a następnie grillowały, są pełne smaku i aromatu
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 3 OSÓB
Grillowane boczniaki marynowane w winie z dodatkiem syropu klonowego, keczupu i sosu sojowego smakują po prostu wybornie. Przyprawy i marynata którymi nasiąknęły grzyby sprawiają, że boczniaki smakiem przypominają doskonałe mięso - zwłaszcza po przygotowaniu na grillu węglowym. Ale w innych porach roku też warto się cieszyć niespotykanym smakiem tych zdrowych grzybów!
Składniki
350 g boczniaków
Marynata:
⅓ szklanki wytrawnego czerwonego wina,
¼ szklanki dobrej jakości keczupu
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego
2 ziarna ziela angielskiego
1 niewielka cebula, pokrojona w plastry
Przygotowanie krok po kroku:
Boczniaki oczyścić. Bardzo duże kapelusze przeciąć na pół, aby równo się grillowały.
Wymieszać wszystkie płynne składniki marynaty, następnie dodać przyprawy oraz cebulę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Do pojemnika z pokrywką wlać połowę marynaty, ułożyć boczniaki, a następnie dodać pozostałą część sosu. Pojemnik zamknąć, kilka razy nim potrząsnąć i odłożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia boczniaki grillować na węglu, grillu elektrycznym lub po prostu na patelni grillowej.
Poznaj przepisy na inne dania z boczniaków:
Sekretny przepis na najlepsze boczniaki smażone w cieście naleśnikowym
Boczniaki: przepis na sałatkę lunchową z boczniakami
Boczniaki z patelni: pomysł na szybki obiad [przepis]