Aromatyczne duszone warzywa - pyszny gulasz w wersji wege

Aromatyczne duszone warzywa - pyszny gulasz w wersji wege

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aromatyczne duszone warzywa to pyszny wegetariański gulasz.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Gulasz w wersji wegetariańskiej - pełen aromatycznych warzyw, pożywny i smaczny. Może być daniem głównym lub dodatkiem do obiadu. Potrawa jednogarnkowa nie wymaga specjalistycznie wyposażonej kuchni - zrobimy go w kawalerce, czy na kempingu. Można zrobić na zapas, świetnie smakuje odgrzewany.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków 

  • 1 czerwona papryka 

  • 2 zielone papryki 

  • 1 cebula 

  • 2 gałązki szałwii 

  • 2 łyżki masła 

  • 250 g kiszonej kapusty 

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 

  • 330 ml soku pomidorowego 

  • 1 szklankę bulionu warzywnego

  • 100 ml mocnego wytrawnego czerwonego wina

  • sól, biały pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obierz i pokrój w grube słupki. Papryki umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w paski. Szałwię umyj i posiekaj, to samo zrób z kiszoną kapustą, cebulę pokrój w krążki.

  • Na dużej patelni zeszklij cebulę na rozgrzanym maśle, dodaj ziemniaki, paprykę, kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy i szałwię. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i duś około pięciu minut.

  • Następnie wlej bulion, sok pomidorowy i wino. Dopraw solą, pieprzem i duś pod przykryciem na małym ogniu jeszcze kwadrans. Potem zdejmij pokrywkę i podgrzewaj potrawę do momentu, aż płyn odparuje.

  • Podawaj z ryżem lub po prostu z chlebem, którym wybierzesz do końca smakowite resztki.

Ocena: 1,3