Aromatyczne duszone warzywa - pyszny gulasz w wersji wege

2021-03-29
Aromatyczne duszone warzywa
Autor: Shutterstock Aromatyczne duszone warzywa to pyszny wegetariański gulasz.
łatwy
50 min
4

Gulasz w wersji wegetariańskiej - pełen aromatycznych warzyw, pożywny i smaczny. Może być daniem głównym lub dodatkiem do obiadu. Potrawa jednogarnkowa nie wymaga specjalistycznie wyposażonej kuchni - zrobimy go w kawalerce, czy na kempingu. Można zrobić na zapas, świetnie smakuje odgrzewany.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków 
  • 1 czerwona papryka 
  • 2 zielone papryki 
  • 1 cebula 
  • 2 gałązki szałwii 
  • 2 łyżki masła 
  • 250 g kiszonej kapusty 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 330 ml soku pomidorowego 
  • 1 szklankę bulionu warzywnego
  • 100 ml mocnego wytrawnego czerwonego wina
  • sól, biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz i pokrój w grube słupki. Papryki umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w paski. Szałwię umyj i posiekaj, to samo zrób z kiszoną kapustą, cebulę pokrój w krążki.
  • Na dużej patelni zeszklij cebulę na rozgrzanym maśle, dodaj ziemniaki, paprykę, kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy i szałwię. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i duś około pięciu minut.
  • Następnie wlej bulion, sok pomidorowy i wino. Dopraw solą, pieprzem i duś pod przykryciem na małym ogniu jeszcze kwadrans. Potem zdejmij pokrywkę i podgrzewaj potrawę do momentu, aż płyn odparuje.
  • Podawaj z ryżem lub po prostu z chlebem, którym wybierzesz do końca smakowite resztki.