Sałatka caprese podawana na pieczonej cukinii
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczona cukinia jest bardzo smaczna i warto w sezonie często ją przyrządzać. Może na przykład stanowić ciepłą bazę do podania klasycznej włoskiej sałatki caprese z mozzarelli i pomidorów.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 cukinie
- 2 kulki mozzarelli z zalewy
- 2 pomidory
- kilka liści bazylii
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i lekko solimy. Odstawiamy na kilka minut.
- Po chwili osączamy z wody, kładziemy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy w w piekarniku lub na grillu.
- Kiedy cukinia lekko zmięknie wyjmujemy ja z piekarnika i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia.
- Pomidory i mozzarelle kroimy w plastry i naprzemiennie układamy na cukinii. Ozdabiamy listkami bazylii.
- Polewamy oliwą z oliwek i oprószamy grubo zmieloną solą i suszonym oregano.