Wegańskie produkty Next Level Meat z oferty Lidla - neutralne dla klimatu

2020-11-20 11:18

W ofercie Lidl Polska na co dzień znajdziemy produkty „Next Level Meat”, czyli wegańską alternatywę dla mięsa mielonego oraz dla burgerów. Wybierając produkty „Next Level Meat”, możemy urozmaicić naszą dietę o dania ze składników roślinnych oraz zmniejszyć nasz ślad węglowy. Co ważne, produkty „Next Level Meat” są neutralne dla klimatu oraz generują aż o 91% mniejszą emisję CO2 niż przeciętny burger wołowy. 

Wegańskie mielone, Next Level (9,99 zł/ 275 g/ 1 opak.)
Autor: materiały prasowe Lidl Wegańskie mielone, Next Level (9,99 zł/ 275 g/ 1 opak.)

Spis treści

  1. Produkty wegańskie neutralne dla klimatu
  2. Cieńsze i nadające się do recyklingu opakowanie „Next Level Meat”

Dieta bazująca na roślinach służy naszemu klimatowi oraz może powstrzymać zmiany, które w nim zachodzą. Wybierając produkty wegańskie, ogólna konsumpcja mięsa może się zmniejszyć, dzięki czemu czynniki towarzyszące, np. jak wysokie zużycie wody, mogą zostać zredukowane. Jednym z przykładów popularnych wegańskich alternatyw są produkty Lidla „Next Level Meat” produkowane na bazie warzyw, grochu, pszenicy i białka sojowego. Najnowsza analiza przeprowadzona przez niezależny instytut badawczy wykazała, że w porównaniu do przeciętnego burgera wołowego, „Next Level Burger wegański” i „Next Level Mielone wegańskie” generują o 91% mniejszą emisję CO2.

Produkty wegańskie neutralne dla klimatu

Produkty „Next Level Meat” to alternatywne i bardziej przyjazne dla klimatu produkty spożywcze.

– Jesteśmy świadomi, że dieta roślinna może być nie tylko zdrowa, ale również bardziej przyjazna naszej planecie. Nieustannie rozszerzamy Wegę Strefę Lidla o żywność dla wegan i wegetarian. Jednym ze stale dostępnych produktów w naszej ofercie jest alternatywa dla mięsa od „Next Level Meat” – artykuły neutralne dla klimatu. Produkty „Next Level Burger wegański” oraz „Next Level Mielone wegańskie” generują mniejszą emisję emisji CO2 niż w przypadku mięsa wołowego, dlatego przygotowując taki asortyment, dbamy również o środowisko naturalne – wyjaśnia Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communications Lidl Polska.

Pozostałe 9% emisji CO2 podczas produkcji wegańskiego mięsa na burgery oraz wegańskiego mięsa mielonego, Lidl wyrównuje wraz ze swoimi dostawcami, dzięki certyfikatom w zakresie klimatu ze złotym standardem za pośrednictwem ClimaPartner. Lidl angażuje się oraz wspiera projekty, które mają na celu ochronę lasów deszczowych w Brazylii.

Cieńsze i nadające się do recyklingu opakowanie „Next Level Meat”

Lidl zapewnia lepszy bilans ekologiczny w produktach „Next Level Meat” również dzięki nowym opakowaniom, które pozwalają oszczędzić tworzywo sztuczne. Zamiast podwójnego opakowania z tworzywa sztucznego, produkty są umieszczane na tacce kartonowej, która jest pokryta cienką, zdejmowaną folią i zamknięta za pomocą drugiej cienkiej warstwy folii. Wszystkie materiały można od siebie oddzielić oraz nadają się do recyklingu. Pozwoli to zaoszczędzić 71% dotychczasowych opakowań, a tym samym 61,5 tony tworzyw sztucznych rocznie. Tym sposobem Lidl inicjuje inne działanie – możliwość powrotu materiałów opakowaniowych do obiegu surowców wtórnych przez łatwą segregację w domu – a tym samym, w ramach strategii REset Plastic Grupy Schwarz, przyczynia się do dalszej redukcji stosowania tworzyw sztucznych.

„Next Level Meat” dostępne są we wszystkich sklepach Lidla – produkty znajdują się w lodówkach obok mięsa. Oba artykuły – „Next Level Burger wegański” oraz „Next Level Mielone wegańskie” – oferowane są w niskiej, atrakcyjnej cenie 9,99 zł/ 1 opak.