Masa cukrowa, lukier plastyczny: przepis na domową masę cukrową [GALERIA ZDJĘĆ]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Masa cukrowa (inaczej lukier plastyczny lub fondant) używana jest do dekorowania ciast i wypieków. Masa cukrowa jest bardzo plastyczna, dlatego można z niej tworzyć nawet najwymyślniejsze ozdoby na torty czy pierniczki świąteczne. Zobacz, jak przygotować masę cukrową w domu. Oto nasz przepis na lukier plastyczny.
Masa cukrowa, czyli cukier plastyczny to skarb każdego cukiernika - zarówno profesjonalisty, jak i domowego smakosza. Można z niej formować najróżniejsze kształty, a także pokrywać nią całe ciasto lub tort. Po przygotowaniu masa cukrowa jest biała, jednak za pomocą barwników spożywczych można ją zabarwić na dowolny kolor. Jej dużą zaletą jest fakt, że można ją długo przechowywać w lodówce.
SKŁADNIKI
- 800 g cukru pudru
- 70 ml wody
- 100 g glukozy w proszku
- 4 małe łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw namocz żelatynę w zimnej wodzie i czekaj, aż napęcznieje. Następnie połącz ją z glukozą w proszku. Mieszaj, aż roztwór będzie miał jednolita konsystencję. Nie dopuść jednak do zagotowania się płynu.
- Płyn odstaw na chwilę, by nieco przestygł i wsyp do niego cukier puder - wymieszaj. Masę wyrabiaj, aż osiągnie konsystencje plasteliny.
- Blat posyp mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. Masę rozwałkuj na blacie. Jeśli chcesz masą pokryć całe ciasto, rozwałkuj ją na dużej powierzchni. Ciasto powinno być pokryte masą na bazie masła oraz schłodzone w lodówce. Masę najlepiej przenosić na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić w niej niechcący dziur.