Kruche rogaliki migdałowe: przepis na rogaliki wiedeńskie
2021-12-13
łatwy
35 min
4
Kruche rogaliki migdałowe to pyszna słodka przekąska do kawy lub herbaty. Rogaliki są niezwykle maślane w smaku. Migdałowe ciasteczka wprost rozpływają się w ustach.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 100 g migdałów obranych i zmielonych
- 200 g masła schłodzonego, pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 2 żółtka
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 g cukru pudru do posypania rogalików
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do przesianej mąki, dodać zmielone migdały, cukier, sól i masło, siekać nożem około 5 minut.
- Gdy posiekane składniki będą wyglądały jak drobne okruchy, dodać jajko i 2 żółtka oraz ekstrakt wanilii. Szybko zagnieść gładkie miękkie ciasto.
- Ciasto owinąć w folię i wsadzić na 30 minut do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną ponownie włożyć do lodówki.
- Z ciasta toczyć wałeczki o długości 5 cm i formować rogaliki o zwężających się końcach.
- Piec na środkowym poziomie 10-12 minut.
- Kiedy pierwsza partia upiecze się, przygotowujemy następną.
- Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem.
Jak zrobić kruche ciasteczka?