Jak zrobić ciasteczka maślane? Podajemy dobry przepis

Jak zrobić ciasteczka maślane?
Autor: Shutterstock Ciasteczka maślane mogą mieć różne kształty i dekoracje
łatwy
0 min
4

Kruche maślane ciasteczka to rozkoszny drobiazg, idealny do popołudniowej kawy z przyjaciółmi. Są pyszne bez dodatków, ale możesz je też pomysłowo polukrować albo przełożyć dżemem. Sprawdź, jak zrobić ciasteczka maślane!

Kruche ciasto na maślane ciasteczka możesz przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Przed samą imprezą wystarczy je rozwałkować, wykroić foremką i wyłożyć na blachę – ciasteczka maślane pieką się błyskawicznie!

SKŁADNIKI

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 20 dag schłodzonego masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta proszku do pieczenia
  •  
  • do dekoracji:
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • łyżka gorącej wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • kropla aromatu waniliowego
  • perełki cukrowe
  • ew. ½ słoika gęstego dżemu lub powideł

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę i proszek do pieczenia wysyp na stolnicę, dodaj przesiany cukier puder i pokrojone w dużą kostkę, dobrze schłodzone masło.
  • Wszystko razem posiekaj nożem, dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto (zagniatanie nie może trwać długo, aby ciasto się nie rozgrzało).
  • Uformuj kulę, owiń ciasto w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/3 cm, pokrój w romby lub wykrój ciasteczka foremkami.
  • Ułóż je na blasze i wsuń do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Piecz ok. 10 minut. Gorące ciastka zdejmij z blachy.
  • Z cukru pudru i gorącej wody ukręć gęsty lukier, przypraw aromatem i sokiem z cytryny. Lukrem posmaruj ciasteczka.
  • Nim lukier zastygnie, posyp ciastka kolorowymi perełkami cukrowymi. Gotowe ciasteczka maślane możesz przełożyć dżemem, składając je po dwa.
Anna Ptaszyńska
więcej