Jak zrobić ciasteczka maślane? Podajemy dobry przepis
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Kruche maślane ciasteczka to rozkoszny drobiazg, idealny do popołudniowej kawy z przyjaciółmi. Są pyszne bez dodatków, ale możesz je też pomysłowo polukrować albo przełożyć dżemem. Sprawdź, jak zrobić ciasteczka maślane!
Kruche ciasto na maślane ciasteczka możesz przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Przed samą imprezą wystarczy je rozwałkować, wykroić foremką i wyłożyć na blachę – ciasteczka maślane pieką się błyskawicznie!
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki krupczatki
- 20 dag schłodzonego masła
- 10 dag cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta proszku do pieczenia
- do dekoracji:
- ¾ szklanki cukru pudru
- łyżka gorącej wody
- łyżeczka soku z cytryny
- kropla aromatu waniliowego
- perełki cukrowe
- ew. ½ słoika gęstego dżemu lub powideł
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę i proszek do pieczenia wysyp na stolnicę, dodaj przesiany cukier puder i pokrojone w dużą kostkę, dobrze schłodzone masło.
- Wszystko razem posiekaj nożem, dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto (zagniatanie nie może trwać długo, aby ciasto się nie rozgrzało).
- Uformuj kulę, owiń ciasto w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/3 cm, pokrój w romby lub wykrój ciasteczka foremkami.
- Ułóż je na blasze i wsuń do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Piecz ok. 10 minut. Gorące ciastka zdejmij z blachy.
- Z cukru pudru i gorącej wody ukręć gęsty lukier, przypraw aromatem i sokiem z cytryny. Lukrem posmaruj ciasteczka.
- Nim lukier zastygnie, posyp ciastka kolorowymi perełkami cukrowymi. Gotowe ciasteczka maślane możesz przełożyć dżemem, składając je po dwa.