Domowe ciasteczka TWIX: przepis na kruchą słodycz

Domowe ciasteczka TWIX: przepis na kruchą słodycz

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowe ciasteczka TWIX to pyszne słodycze dla każdego. Karmel, mleczna czekolada i kruche ciasteczko tworzą rozkoszne połączenie smaków. Przygotowanie ciasteczek jest bardzo łatwe. Możecie przygotować domowe Twixy razem z dziećmi. To będzie pyszna zabawa. 

 

Rozpływające się w ustach ciastko maślane to tajemnica sukcesu. Wszystko w waszych rękach. Od skrupulatności, a przede wszystkim odpowiedniego schłodzenia zależy końcowy efekt. O tym jak przygotować kruche ciasto przeczytacie tutaj: Tajemnica idealnego ciasta kruchego. Jak zrobić najlepsze ciasto kruche? [WIDEO]

Pozostałe składniki ciasteczek typu Twix kupicie w sklepie. Warto zaopatrzyć się w dobrej jakości kajmak i mleczną czekoladę. 

Składniki na 20 sztuk:

  • 120 g masła

  • 90 g cukru

  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii

  • 1 białko

  • 200 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 szczypta soli

  • pół puszki gotowego kajmaku

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 1 łyżka mleka 3,2%

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do misy malakser dodać masło, cukier, odrobinę soli i mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać w trybie pulsacyjnym na okruchy. Dodać ekstrakt wanilii oraz białko i zmiksować. Gdy okruchy zbiją się w kulę, wyjąć ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

  • Ciasto rozwałkować  na grubość 1 cm, wyciąć kółka. Ułożyć kółka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Piec 6-8 minut w temperaturze 180°C.

  • Ciasteczka wyjąć i odstawić do wystudzenia. A następnie wstawić do lodówki na 1 godzinę. 

  • Na środku każdego ciasteczka położyć niepełną łyżeczkę kajmaku. Posypać solą morską. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  • Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i podgrzać w kąpieli wodnej do całkowitego połączenie. W trakcie często mieszać. 

  • Za pomocą widelca maczanego w rozpuszczonej czekoladzie pokryć ciasteczka cienkimi strużkami płynnej rozkoszy. 

  • Ponownie ciasteczka wstawić do lodówki


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 5