Biscotti z kandyzowaną skórką cytrynową: przepis na pyszne włoskie ciasteczka
2021-03-29
średni
45 min
4
Biscotti to ciasteczka wywodzące się z kuchni włoskiej. Przypominają sucharki. Doskonale smakują z kawą czy herbatą albo słodkim winem. Doskonale pasują do menu na święta Bożego Narodzenia
SKŁADNIKI
- ½ szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej
- ½ szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 białka
- 4 łyżeczki miękkiego masła
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- ¼ szklanki płatków migdałowych
- szczypta soli
- tłuszcz do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
- W jednym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- W drugim naczyniu ubij białka (ale nie na sztywno), wymieszaj je z oliwą, masłem i kandyzowaną skórką cytrynową.
- Dodaj wymieszane suche składniki oraz uprażone płatki migdałowe. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Stolnicę posyp mąka, wyłóż ciasto, wyrób i uformuj 2 wałeczki (każdy powinien mieć 25-30 cm długości).
- Przełóż na posmarowaną tłuszczem formę. Piecz wałeczki 15-20 minut w temperaturze ok. 180ºC, wyjmij i odstaw do wystudzenia.
- Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 stopni. Wystudzone wałeczki podziel na ukośne kromki o grubości ok. 1,5 cm.
- Ułóż na blasze i piecz ok. 10 minut, aż stwardnieją. Po wystudzeniu przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.