Puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkami: cudowny aromat w całym domu
      2020-09-15
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkami rozpieszczają zapachem i smakiem. Po takiej bułeczce z jabłkami poziom samozadowolenia wyraźnie się podnosi. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, choć zawsze trzeba wziąć pod uwagę czas wyrastania ciasta. Tutaj wszystko zależy od natury i należy dać jej czas. Więcej o tajemnicach drożdżowego ciasta przeczytacie pod przepisem.
Sekrety ciasta drożdżowego:
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
 - 1 jajko
 - 3 stołowe łyżki cukru
 - 200 ml mleka
 - 8 g żywych lub 4 g suchych drożdży
 - 200 g masła miękkiego (lub dobrej jakości margaryny)
 - 3 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 - 1 szczypta soli (1/4 łyżeczki)
 - Na nadzienie:
 - 700-800 g jabłek
 - 3 stołowe łyżki cukru
 - 1/2 cytryny
 - 2 łyżeczki cynamonu
 - oraz 1 jajko rozmącone (do posmarowania bułeczek)
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W głębokiej misce wymieszać ciepłe mleko z cukrem i drożdżami. Pozostawić zaczyn na 10 minut.
 - Do zaczynu dodać rozmącone jajko, wanilię oraz połowę mąki. Zarobić ciasto, w trakcie dosypując mąki, aż do całkowitego wyczerpania składnika.
 - Na koniec dodać sól oraz miękkie masło i ponownie wyrobić ciasto. Powinniśmy otrzymać miękkie i gładkie ciasto, które nie lepi się ścianek naczynia i rąk.
 - Ciasto pozostawić w misce, okryć czystą ściereczką i pozostawić na 60 minut, aby urosło. W ciągu godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość.
 - W czasie, gdy ciasto dojrzewa, pora przygotować nadzienie. Jabłka dokładnie umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na niewielką kostkę.
 - Jabłka przełożyć do rondla, posypać cukrem, dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny i podgrzewać przez około 20 minut. W czasie podgrzewania nie mieszać zawartości rondla, ale potrząsać nią. Na koniec dodać cynamon, wymieszać i pozostawić do przestygnięcia.
 - Z ciasto uformować wałek, pokroić go na 12 lub 16 kawałków. Każdy kawałek lekko rozwałkować, nadając mu kształt okrągłego placuszka. Pozostawić na 15-20 minut, aby ciasto ponownie urosło. Okryć ściereczką.
 - Na środku każdego placuszka położyć porcję jabłek, zawinąć brzegi do środka, zlepić i uformować w kulę.
 - Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50°C na 15-20 minut.
 - Wyjąć bułeczki z piekarnika, piekarnika rozgrzać do 180°C. Bułeczki posmarować ubitym jajkiem.
 - Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
 - Po wyjęciu z piekarnika, całkowicie ostudzić.