Ciastka rabarbarowo-truskawkowe z kremem cytrynowym - sprawdzony przepis

Ciastka rabarbarowo-truskawkowe z kremem cytrynowym - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciastka z rabarbarem i truskawkami to pyszny deser na letnie popołudnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciastka rabarbarowo-truskawkowe z kremem cytrynowym to pyszna przekąska, która urozmaici smak popołudniowej kawy i herbaty. Sprawdź, jak przygotować ciasta z rabarbarem  i truskawkami  i ciesz się smakiem owocowych wypieków.

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego

  • 50 dag rabarbaru

  • 30 dag truskawek

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego

  • 1/4 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1/2 szklanki śmietany 30%

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej do posypania ciastek

  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować nadzienie: rabarbar umyć i pokroić na drobne kawałki. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na plasterki. W emaliowanym lub stalowym rondlu z grubym dnem połączyć pokrojony rabarbar, cukier, cynamon i sok z cytryny.

  • Podgrzewać 10-15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby zawartość nie przywarła do dna. Kiedy rabarbar będzie miękki, a masa gęsta, zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać truskawki i dokładnie wymieszać. Nadzienie można przygotować wcześniej i przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.

  • Przygotować ciasto: ciasto francuskie rozmrozić i pokroić radełkiem w długie pasy szerokości około 5 centymetrów, a następnie skośnie na długości 8-10 centymetrów, tak aby powstały romby.

  • Ułożyć je na blasze do pieczenia, wierzch naciąć delikatnie w kratę, aby w czasie pieczenia nie zrobiły się puste w środku poduszeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec 15 minut.

  • Przygotować krem: śmietanę ubić na krem, dodać cukier i skórkę cytrynową. Wstawić do lodówki.

  • Na talerzyku ułożyć płatek ciasta, nałożyć nadzienie, przykryć drugim płatkiem. Obok ułożyć krem i deser posypać cukrem pudrem.

Ocena: 5