Ciasto piaskowe z ananasem - łatwy przepis na orzeźwiające ciasto
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Ciasto piaskowe z dodatkiem ananasa z puszki to doskonały pomysł na urozmaicenie popularnego ciasta, które często gości na naszych stołach. Ciasta piaskowe są łatwe do przygotowania, długo też zachowują świeżość. Ale mogą się znudzić - zebra, babka cytrynowa, co jeszcze? Lekkie ciasto z ananasem doskonale ożywi monotonię!
Ciasto piaskowe z ananasem możemy upiec w foremce keksowej albo formie na babkę. Wtedy idealnie nada się na wielkanocny stół.
SKŁADNIKI
- kostka masła lub margaryny do pieczenia (20 dag)
- 4 jajka
- 18 dag cukru
- cukier wanilinowy
- 25 dag mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- puszka ananasów (ok. 500 ml)
- skórka otarta z cytryny
- cukier puder na ewentualną polewę
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Małymi kawałkami dodawać miękkie masło
- Ananasa osączyć i pokroić na mniejsze kawałki (1 plaster na 8 części) - sok zachować
- Cytrynę sparzyć i otrzeć ze skórki
- Oba rodzaje mąki wymieszać, dodać proszek do pieczenia.
- Kawałki ananasa obtoczyć w mące co ma zapobiec ich opadnięciu na dół ciasta
- Foremką do keksu lub babki wysmarować tłuszczem i wysypać mąką
- Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę, ubijać mikserem jeszcze przez chwilę, aż mąką będzie dokładnie rozprowadzona.
- Dodać kawałki ananasa i skórkę otartą z cytryny, wymieszać
- Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez około godzinę, lub ciut dłużej - do tzw. suchego patyczka.
- Gotowe ciasto (jeszcze ciepłe) można polać polewą z syropu ananasowego, soku z cytryny utartych z cukrem pudrem (ok. 5 łyżek) do białości.