Truskawki w czekoladzie - słodkie zapomnienie [przepis na deser]

2021-03-29
truskawki-w-czekoladzie-slodkie-zapomnienie-przepis-na-deser.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Truskawki w czekoladzie to smaczny, a zarazem efektowny deser
łatwy
20 min
4

Truskawki w czekoladzie to łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowny i wytworny deser. Jeśli chcesz zrobić wrażenie, podaj do niego szampana lub wino musujące.

SKŁADNIKI

  • 500 g dojrzałych, jędrnych truskawek
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Truskawki opłucz, delikatnie osusz, pozostawiając szypułki. Czekoladę pokrusz do garnuszka, dodaj śmietanę. Garnek ustaw na naczyniu z wrzącą wodą i mieszając, rozpuść czekoladę, uważając, by się nie zagotowała (w przeciwnym razie straci połysk!). Czekoladę nieco przestudź, tak by pozostała płynna, ale nie była już gorąca. Truskawki zanurzaj do połowy w czekoladzie, trzymając je za szypułki, odkładaj czubkami do góry na kratkę kuchenną, aby czekolada zastygła.