Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe
2021-03-29
łatwy
40 min
4
To ciasto wygląda i smakuje jak pyszne, ale bardzo kaloryczne brownie, tymczasem jedna porcja dostarcza ok 180 kcal. Ciasto z cukinii to świetne rozwiązanie, kiedy mamy chęć na coś słodkiego, co nie będzie kaloryczną bombą.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki startej cukinii
- 0,5 szklanki erytrolu
- 0,5 szklanki mąki owsianej
- łyżka zmielonych migdałów
- 2 łyżki kako
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 4 łyżki musu z gruszek
- szczypta przyprawy do piernika
- szczypta cukru waniliowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesianą mąkę wymieszać z kakao, migdałami, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową.
- Jajka utrzeć na gładką masę z erytrolem.
- Cukinię wymieszać z musem, dodać masę jajeczną i dokładnie połączyć.
- Na koniec do ciasta dodać sypkie składniki, dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę i piec ok 40 min. w 180 st. C.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto.