Zupa krem z awokado z kokosową nutą - aksamitny chłodnik, od którego się uzależnisz
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Ostrzegamy - ta zupa wciąga! Kiedy raz się jej spróbuje, nie ma już odwrotu. Jest niesamowicie kremowa i jedwabista, a przy tym lekko słodka, nieco pikantna, troszkę kwaskowa i cudownie kokosowa. Oto przepis na uzależniającą i super zdrową zupę krem na zimno.
SKŁADNIKI
- 2 awokado
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 świeże chili
 - 4 cebulki dymki
 - 300 g jogurtu naturalnego
 - 150 ml mleczka kokosowego z puszki
 - 0,5 warzywnej kostki bulionowej
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - sól i pieprz
 - cukier
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kostkę bulionową rozprowadzić w minimalnej ilości wrzątku. Gdy się rozpuści dolać szklankę zimnej wody.
 - Dymkę, czosnek i chili oczyścić i posiekać. Kolendrę umyć i pokroić.
 - Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Wrzucić do blendera.
 - Dodać czosnek, dymkę, chili i kolendrę, wlać bulion, oliwę, mleko kokosowe, sok z cytryny i jogurt.
 - Zmiksować na gładki krem, przyprawić solą i cukrem do smaku. Podawać posypane grubo zmielonym pieprzem.