Jak upiec chleb na zakwasie z płatkami owsianymi? Sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
90 min
4
Chleb na zakwasie z płatków owsianych jest świeży i ma chrupiącą skórkę nawet przez około tydzień. Jak upiec pyszny domowy chleb na zakwasie? Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- zakwas:
- 15 dkg płatków owsianych
- ok. 50 g drożdży
- 750 ml zimnej wody
- ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dkg ziaren słonecznika lub siemienia lnianego
- łyżka soli
- olej do smarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zakwas przygotowujemy w ceramicznej misce lub w garnku. Do płatków owsianych dodajemy rozdrobnione drożdże, wlewamy wodę, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum dwa dni.
- Jeśli na powierzchni pojawi się coś w rodzaju pianki lub kożucha, to oznacza, że zakwas jest gotowy. Przed użyciem zakwasu należy usunąć kożuch z jego powierzchni.
- Do zakwasu dodać mąkę, sól, ziarna słonecznika lub siemienia lnianego i wyrobić ciasto. Odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
- Przygotować dwie formy do ciasta (keksówki). Posmarować je olejem. Wyłożyć ciasto i ponownie poczekać ok. godzinę, aż wyrośnie. Włączyć piekarnik na ok. 190 st. C. Piec przez ok. 1 godz.