Jak upiec chleb na zakwasie z płatkami owsianymi? Sprawdzony przepis

2021-03-29
Jak upiec chleb na zakwasie z płatkami owsianymi? Sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Dodatek płatków owsianych sprawia, że domowy chleb jest  jeszcze zdrowszy
średni
90 min
4

Chleb na zakwasie z płatków owsianych jest świeży i ma chrupiącą skórkę nawet przez około tydzień. Jak upiec pyszny domowy chleb na zakwasie? Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • zakwas:
  • 15 dkg płatków owsianych
  • ok. 50 g drożdży
  • 750 ml zimnej wody
  •  
  • ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dkg ziaren słonecznika lub siemienia lnianego
  • łyżka soli
  • olej do smarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zakwas przygotowujemy w ceramicznej misce lub w garnku. Do płatków owsianych dodajemy rozdrobnione drożdże, wlewamy wodę, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum dwa dni.
  • Jeśli na powierzchni pojawi się coś w rodzaju pianki lub kożucha, to oznacza, że zakwas jest gotowy. Przed użyciem zakwasu należy usunąć kożuch z jego powierzchni.
  • Do zakwasu dodać mąkę, sól, ziarna słonecznika lub siemienia lnianego i wyrobić ciasto. Odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
  • Przygotować dwie formy do ciasta (keksówki). Posmarować je olejem. Wyłożyć ciasto i ponownie poczekać ok. godzinę, aż wyrośnie. Włączyć piekarnik na ok. 190 st. C. Piec przez ok. 1 godz.