Jak upiec chleb na zakwasie? Prosty przepis na domowe pieczywo

Jak upiec chleb na zakwasie? Prosty przepis na domowe pieczywo

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chleb na zakwasie to najzdrowszy rodzaj chleba, na dodatek najlepiej się przechowuje i długo zachowuje świeżość i smak

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Niemal każdy z nas lubi chleb. Można go jeść z masłem, z czekoladą, ze śmietaną i cukrem, a nawet sam - ale tylko wtedy, gdy jest świeży, a skórka chrupiąca. Sprawdź, jak upiec chleb domowej roboty. Podajemy dokładny przepis krok po kroku.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej

  • 170 g maki żytniej razowej

  • 1/2 szklanki otrąb pszennych

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich

  • 1/3 szklanki siemienia lnianego

  • 1/3 szklanki pestek dyni

  • 1/3 szklanki pestek słonecznika

  • 2,5 łyżeczki soli

  • 2 szklanki zimnej wody

  • 1 łyżka gotowego zakwasu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dobrze wymieszać suche składniki łyżką. Dodać wodę i zakwas, miksować przez 1 minutę na wolnych obrotach, żeby wymieszać wszystkie składniki. Następnie zwiększyć obroty na średnie i miksować jeszcze ok. 2-3 minut. Po wyłączeniu miksera sprawdzić łyżką od spodu i z boku, czy nie ma suchych składników (dobrze wymieszać).

  • Wymieszane ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Wyrównać, najlepiej ręką, maczając w ciepłej wodzie (ciasto ładnie się wyrównuje i nie przylepia do ręki). Pozostawić na co najmniej 12 godz.

  • Przed włożeniem ciasta do piekarnika można posmarować wierzch mlekiem. Następnie rozgrzać piekarnik do 170 stopni (z termoobiegiem) i piec przez 40-45 minut.

  • Po upieczeniu wyłożyć chleb na lnianą ściereczkę, owinąć do odparowania, najlepiej na ruszcie, żeby od spodu miał powietrze (nie zawilgotnieje). Chleb można cały czas trzymać w ściereczce lnianej i nie przekładać do woreczka foliowego. Wtedy jest cały czas wilgotny i nie zsycha się.

Ocena: 0