Chleb paprykowy na zakwasie - znakomite domowe pieczywo
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Chleb paprykowy na zakwasie łatwo można przygotować w domu, by cieszyć się pysznym świeżym wypiekiem. Domowy chleb to pyszny symbol bezpieczeństwa. Wiążą się z nim miłe wspomnienia dzieciństwa. Warto do nich wracać i upiec chleb dla następnego pokolenia.
Mąka uprażona ma bardzo przyjemny zapach, a zalana wrzątkiem może opóźnić czerstwienie chleba. Trzeba dać tyle wrzątku, aby zawiesina była jak na zasmażkę do sosu. W zależności od gęstości zasmażki reguluj ilość wody.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g ciasta zakwaszonego z mąki pszennej chlebowej typ 750
- 325 g papryki czerwonej ugotowanej i zmiksowanej
- 50 g mąki uprażonej na patelni na słomiany kolor i zalanej 120-200 g wrzącej wody
- 100 g wody z mlekiem i z solą oraz 1 łyżką octu balsamicznego
- 815 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- pół dużej papryki czerwonej pokrojonej w małą kostkę
- kilka łyżek oliwy pod koniec wyrabiania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do ciasta zakwaszonego dodaj zasmażkę, pulpę z papryki zamieszaj i zostaw na ok 20 min.
- Dodaj stopniowo mąkę i jak trzeba wodę z mlekiem. Ciasto ma mieć konsystencję nie za ścisłą, ale też nie za rzadką - czyli nie do ulepienia w kulę.
- Na koniec dodaj pokrojoną paprykę. Wyrabiaj ciasto co najmniej przez 15 min od połączenia wszystkich składników. Pod koniec dodaj trochę oliwy.
- Zostaw ciasto w cieple na 2 godziny. Po tym czasie jeszcze raz wyrób krótko i włóż na dwie podłużne formy. Posmaruj ciasto oliwą, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
- Nagrzej piekarnik do 250°C, potem zmniejsz do 230°C i włóż uprzednio wysmarowany chleb rozbełtanym jajkiem. Piecz 40-45 min. Przez 15 min w 230°C potem zmniejszaj stopniowo temperaturę (od 210° do 180°).